dinsdag 22 november 2011

Verzorgingsgebied winkelcentrum Uden


Verzorgingsgebied winkelcentrum Uden:


De ligging van het winkelcentrum Uden is ideaal. Sinds de komst van de A50 is de bereikbaarheid van Uden fors toegenomen. Uden is centraal gelegen t.o.v. de grote steden Den Bosch, Nijmegen, Venray, Helmond en Eindhoven. (reisafstand met auto -/- 30 min.0 Hetgeen ook betekend dat de bezoekers van het Winkelcentum Uden minder snel genegen zullen zijn om vanuit het secundaire gebied Uden aan te doen.


Het winkelcentrum van Uden heeft een regiofunctie voor de plaatsen Schijndel, Veghel, Bernheeze, Landerd, Mill, Sint Hubert, Cuijk, Sint Anthonis, Boekel, Gemert , Bakel en Laarbeek.


Het niet aanwezig zijn van goed openbaar vervoer / de slechte parkeersituatie / de winkelleegstand en de verpaupering van het winkelcentrum Uden hebben er medetoe geleid dat de bezoekersaantallen sinds 2005 dramatisch zijn afgenomen.

Van 130.000 bezoekers per week in 2005 naar slechts 100.000 bezoekers per week in 2010

(bron: Brabants Dagblad 18/11/2011)


Het Udens centrum vormt binnen de regio Uden Veghel de belangrijkste publiekstrekker op het gebied van winkelen en uitgaan. De centrumontwikkeling heeft met name in de laatste decennia van de 20e eeuw een grote vlucht genomen. Dit moet echter wel binnen verbanden worden gezien. Uit onderzoek blijkt, dat niet-dagelijkse bestedingen in Uden-centrum vooral afkomstig zijn van inwoners uit Bernheze, Veghel, Landerd, Boekel en Oss. Daaruit kan verder geconcludeerd worden, dat Uden met name grote aantrekkingskracht heeft op consumenten ten noorden van de regio Uden-Veghel (Landerd). Ten zuiden van de regio ligt de aantrekkingskracht bij Eindhoven.

Het Udens centrum vormt één van de belangrijkste werkgelegenheidsfactoren binnen de gemeentegrenzen.

Het verzorgingsgebied van Uden ligt precies in de driehoek Nijmegen - 's-Hertogenbosch - Eindhoven/Helmond. De bereikbaarheid van Uden is door de komst van de doorgetrokken autosnelweg A50 (Eindhoven-Veghel/Uden-Arnhem-Apeldoorn-Zwolle) aanzienlijk verbeterd. Uden ondervindt in dit gebied sterke concurrentie van Eindhoven en 's-Hertogenbosch.[1]


Winkelfunctie Uden


Het centrum van Uden wordt door prominente vertegenwoordigers uit de regio beschouwd als het winkelgebied met het meest regionale karakter.
 Dit komt ook terug in de cijfers: in Uden zijn de totale niet-dagelijkse bestedingen (zoals kleding en meubels) van consumen- ten een stuk hoger dan in de rest van zuid-oost brabant. 

Naast dat Udenaren zelf het overgrote deel van hun niet-dagelijkse bestedingen in de eigen gemeente doen, besteden inwoners van Bernheze, Veghel, Landerd, Boekel en Oss hier ook relatief veel. Ook in de winkels in Veghel wordt een belangrijk deel van de uitgaven gedaan door mensen van buiten de gemeente. 
Geconcludeerd kan worden dat Uden vooral een grote aantrekkingskracht heeft op consumenten ten noorden van de regio Uden Veghel. Ten zuiden van de regio worden consumenten ook aangetrokken door Eindhoven.
Binnen de regio Uden Veghel zijn zowel de woon-, werk- als winkelfunctie vertegenwoordigd. Dat maakt dat het gebied met recht als een stedelijke regio gezien kan worden. De aanwezigheid van deze drie functies zorgt er echter ook voor dat versterking van een van de functies ten koste kan gaan van de andere functie(s), zeker gezien de beperkte ruimte. Voorbeelden hiervan zijn ondermeer de verbreding van de N279 en de landbouwontwikke lingsgebieden (LOG’s). De afwegingen die bij deze beslissingen worden gemaakt, zijn bepalend voor de toekomstige kracht van de functies per gemeente en in de regio Uden Veghel als geheel.

 



























Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Het Centrum van Uden is het belangrijkste regionale winkelcentrum van Noord Brabant

H et verzorgingsgebied van Uden telt ruim 300.000 inwoners. Het centrum van Uden trekt wekelijks gemiddeld 200.000 bezoekers. Ruim 65%...